AKP İktidarı yolsuzluğunun raporları

Analizler, ABD başkanının son açıklmasına göre Türkiye’nin IŞİD savaşçılarının kontrolünde olduğunu gösteriyor Ve Erdoğan bu milisleri onun dış politikası ve bölge’yi istikrarsizlaşmak için kullanabilir.
ABD lideri Trump’tan gelen açıklamalarının vazgeçebilmesine rağmen Bazıları, Trump’tan Türkiye’ye Kuzey Suriye’nin uzun süredir tehdit altındaki işgaline başlaması için bir sinyal olarak görüyordu. Ancak raporlar, Türkiye’nin ABD destekli Kürt kuvvetlerini hedef alan iddia edilen askeri kampanyasından geri adım atmayacağını doğruluyor.

Erdoğan ve İSİS
“ABD Başkanı’nın Son Açıklamaları, Türkiye’nin IŞİD Savaşçılarının Kontrol Edilmesi Demektir” başlıklı Bloomberg raporuna göre, bu son gelişmelerin daha karmaşık sahnelere sahip olduğu görülüyor.
Rapor, Türkiye’nin binlerce DAEŞ teröristinin ve Kürt kuvvetlerinin gözaltına aldığı akrabalarının sorumluluğunu alacağını belirtti..
Bütüm dünya Trump ile Binlercedan fazla alıkonan vatandaşlarını almayı reddeden Avrupalı liderler arasında açıklamarın değişimi gördü. Bu yüzünden , Trump, ABD destekli Kürt güçleri’nden gözaltına alınan DAEŞ teröristlerini serbest bırakmakla tehdit etti.
20 Eylül’de gazetecilere konuşan Trump, “ABD, DAEŞ’in mahkumlarını Küba’daki Guantanamo’da koymayacak. “Devletlerin yakalanan IŞİD savaşçılarını geri almalarını istiyorum” dedi. Bu mahkumlardan büyük kısmı, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupa ülkelerine ait olduğunu belirtti. Trump, ““Onları geri getirmezlerse, onları sınıra koyabiliriz ve sonra onları tekrar tutuklamak zorunda kalırlar.” ekledi.

Raporda ekonomi politikasındaki stratejik araştırmacısı Nihat Ali Özkam’a göre, Türkiye, bu askeri operasyonu gerçekleştirirse, bu teröristlerin koruması olacak.

Twitter web sitesinde, SDF, Twitter hesabından Türk müdahalesinin IŞİD’e karşı kazandığı zaferleri sileceğini yazdı. Şimdi hapishanelerde ve kamplarda 12 DAEŞ teröristi ve yaklaşık 70.000 aile üyesi var. Türkiye, suriye’ye girerse Bunların hepsi serbest bırakılabilir.
Senatör Lindsey Graham’a göre, bu adımlar DAEŞ’i canlandıracak ve İranlılar kötü ilk yararlanıcılar olacak ve bu çok kötü olacak. ABD Senatörü, ABD Kongresi’ne, Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını talep etmesini ve Kürtlere saldırması durumunda yaptırımlar getirmesini istedi.

Gerçek tehlike, Türkiye’nin IŞİD ile ilişkilerde bulunma senaryolarında kalıyor ve Erdoğan ortadoğu’daki güvenlik ve istikrar dengesiz bir hale getirmek için bu savaşlarından yaranmaya çalışıyor.

Zürih’teki Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nin (SCC) (Türkiye’de Güvenlik ve İstikrar) başlıklı bir araştırmasına göre, Şimdi Türkiye’nin güvenlik politikasındaki en büyük zorluklardan biri, Türkiye’nin İŞİD ile olan kapsamlı ilişkisi ile ilgilidir.
2015’e kadar, Türkiye’nin bu grupları ele almakta ciddi olmadığı ya da bazı zamanda Suriye’de faaliyet gösteren İSİS dahil olan cihatçı milisleri aktif olarak desteklemeyi yönündeki suçlamalar vardı. Bu suçlar kapsamında, Ankara DAEŞ’ten petrölü satın aldı.

Şüpheli sistem

Bu Türk askeri hareketi, IŞİD savaşçılarının serbest bırakılmasından ve Avrupa kıtasına kontrolsüz dönüşünden ya da Erdoğan’ın bu savaşçıların Avrupa ülkelerine şantaj yapmak için kötüye kullanılmasından korkan dünyanın bir çok ülkelerinin özellikle de Avrupa ülkelerinin öfkesini uyandırdı.

Erdoğan’ın gerçek niyetlerini ve DAEŞ’le nasıl ilgilendiğini belirleyen belirsizlikler, özellikle baskıcı sicilinin ve onu çevreleyen olumsuz haberlerin selinin çerçevesinde, mantıklı sayılır.

Bu hafta, Erdoğan’ın dünya çapında bir siyasi zorbalık devleti kurduğunu doğrulayan çok sayıda rapor oldu. Örneğin, Amerikan Boston Cantics Takımında profesyonel Türk basketbol oyuncusu Anas Kanter, Boston yerel haberlerinde uzmanlaşan CBS web sitesine göre, Türkiye cumhurbaşkanına olan düşmanlığı nedeniyle taciz edildiğini ve tehdit edildiğini açıkladı. Ayrıca WBZ programındaki oyuncu ile yapılan bir televizyon röportajına atıfta bulunan Kanter, kovulduğu Cambridge Camii içinde taciz edildiğini, sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’la siyasi bir tartışma yaşadığı için hain olduğu nitelendirildi ve “Neredeyse her gün ölüm tehdidi aldığı ABD içinde bile kendisine ulaşabileceklerini hissetti” dedi.

Türk istihbarat servislerinin taktikleri, Erdoğan rejiminin muhaliflerinin terörizmiyle veya çok yönlü yolsuzluk davalarına dahil olmaları ile ilgili hiçbir sınır tanımıyor. Nordic Monitor sitesine göre Erdoğan, seks ve insan ticareti ile ilgili Türk istihbarat ajanlarını kurtardı. haber sitelerinin edinilmesinde başarılı olduğu gizli belgelere göre, Organize suça ve küresel bir fuhuş ağına dahil olan iki Türk istihbarat subayı, Türk hükümeti tarafından kovuşturmaktan kurtarıldı.

Türk güvenlik hizmetleri yolsuzluk davalarında yer alma ve Türk rejiminin bu suiistimaller için örtmesine rağmen, Türkiye içindeki güvenlik sistemleri, Türk vatandaşını rejim adına terörle mücadelede rol oynamaktadır. Muhalif Turkish Minute sitesine göre, Yakın tarihli bir raporda, Türkiye’nin ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nden bir milletvekili, bir Türk istihbarat ajanının, İstanbul’daki adı çıkmış Silivri hapishanesinde bir gardiyan numarası yaparak işkence eylemlerini yaptığını söyledi.

Türkiye’deki mahpusların kötüleşen koşullarını ortaya çıkaran birçok hikaye var. Aynı web sitesi, Turkish Minute, bu hafta Eski bir Yüksek Mahkeme hakiminin kızı, babasının Fethullah Gülen hareketin’e ait olma suçlamasıyla üç yıl boyunca hapsi tutulduğunu söyledi.

Yolsuzluğu hem Türkiye içinde hem de dışında uzanan bu sistemin, teröristleri lehine sömüreceği de göz ardı edilemez. Özellikle de Erdoğan, uzun süredir IŞİD ile işbirliği yapıyor.