Rekor kıran kur, Akkuyu Nükleer Santrali’ni de vurdu

Merkez Bankası’nın faiz arttırmasının ardından hızla artışa geçen kur, Akkuyu Nükleer Santrali’ni vurdu. Türkiye, üretilecek elektrik için Rusya’ya 24 milyar TL lira fazla ödeme yapacak.

Türkiye’nin ilk nükleer santralı olan ve Rus devlet sermayeli Rosatom tarafından yaptırılan Akkuyu Nükleer Santralı için Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmada Türkiye, 15 yıl elektrik alım garantisi vermişti. Anlaşmada alım fiyatı kW saat başına 12.35 dolar olarak belirlendi. Anlaşmanın yapıldığı 2010 yılında dolar 1 lira 45 kuruş düzeyindeydi. O günkü kurla Türkiye, elektrik alımı için Rus nükleer santral şirketine yılda 3 milyar 133 milyon 812 bin 500 TL ödeyecekti. Ancak aradan geçen 11 yılda dolar sürekli yükseldi. En son 1 dolar 12 lirayı buldu.

Cumhuriyet’ten Abidin Yağmur imzalı habere göre, bugünkü kurla Türkiye, elektrik alımı için Rus nükleer santral şirketine yılda 27 milyar 15 milyon 625 bin lira ödemek zorunda kalacak. Yani aradaki fark 24 milyar liraya yaklaştı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tülay, “Son kullanıcı olan vatandaşların elektrik tüketim maliyetlerine Dağıtım Bedelleri, Elektrik Tüketim Vergileri, KDV fonlama maliyetleri eklendiğinde bu fatura vatandaş açısından oldukça kabarık olacaktır” dedi.