Bu kadar borcu varken vatandaş toplam borcun payı ne kadar?

Borç 448,2 milyar dolara yükseldi. Erdoğan yükselen işsizlik rakamlarına işsizlik eleştiremesi ile cevap verdi.
Rakamlar, Erdoğan yanlış politikası yüzünden vatandaş kötü hale düştüğü gösteriyor.
Türkiye’de her gün yeni bir kriz çıkıyor. AKP iktidar açıklanan Resmi rakamlar gelecek dönemde daha kötü şeyleri olacağı ifade etti. Özellikle iç ve dış borcun artması ve yüksek işsizlik oranı ışığındadır. Ayrıca Türk Lirası ve Dolar karşısında değer kaybetmesini büyüme rakamları ve ve fiyat artişine nasıl etkilecek.
Aynı zamanda, Erdoğan büyüme hızındaki güçlü adımlar hakkında konuşmaya devam ediyor ve konuşmasında pek çok soruları yok sayıyor. Yüksek dış ve iç borç kriziyle yüzleşmek için daha önce hiçbir zaman net bir strateji açıklamadı. Türk lirasının çöküşü krizi durdurmak için çözümlerini da açıklamadı. Son olarak, ülkesinin IMF’a gitmeceğini veya işbirliği yapmayacağını söyledi. Buna rağmen ekonomistler Erdoğan hükümeti ile IMF arasındaki müzakerelerini başlangıcı olarak görüyordu.

5446 dolar vatandaşın dış ve iç borç payı
Geçen hazıranda İktidar tarafından açıklanan son resmi verilerine göre, toplam dış borcu 446,9 milyar dolara yükseldi. Ayrıca 7,3 milyar liralık (1.3 milyar dolar) iç borç var. Bu şekilde Toplam iç ve dış borç yaklaşık 448,2 milyar dolar oldu.
Bu rakamlara göre, Türk vatandaşının toplam iç ve dış borcun payı yaklaşık 5.546 dolar oldu.
TC Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre, Türkiye’nin toplam dış borcu Haziran ayı sonunda 446.9 milyar dolar oldu.
TC Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam ve net dış borç, hazine tarafından garanti edilen dış borç, kamu net borcu ve 30 Hazirana kadar AB tarafından belirlenen devlet borcu ile ilgili istatistiklere bakınca Türkiye’nin toplam dış borcu milli gelirin % 61,9’una eşittir, net borcu 268,3 milyar dolarlık milli gelirin %37,2’sidir.
Bu yılın ilk yarısında, hazinenin dış borcu yaklaşık 14,7 milyar dolar oldu. Ancak Hükümet sektörünün net borcu 103 milyar dolara ulaştı. Avrupa Birliği tarafından belirlenen hükümet borcu bir trilyon ve 283,9 milyar lira oldu. Bu borçlar, milli gelirnden % 32,2 gerçekleşti.
Aynı zamanda resmi verilerine göre, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde % 1,5 ile küçülme kaydetti. Bir yıl içinde bu 3’üncü küçülmedir.
IMF Eylül ayı sonunda Türkiye’nin iç ve dış risklere maruz kalabileceğini belirtti. Hükümet daha fazla reform yapmazsa güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek zor olur.
Türk Lirası Dolar karşısında geçen yılın ağustos ayından itibaren %30 değer kaybetti. Bu, ekonomiye olan çeşitli güven göstergelerine yansımıştır.

Her Üniversite Bitirenin İş Sahibi Olması Diye Bir Şey Yok
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, işsizlik açısından, Türkiye’deki ekonomik kriz yüzünden birçok şirket kapattı ve işsizlik rakamları % 13’e yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında işsizlik oranı 2,8 puanlık artışla yüzde 13 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre 938 bin kişi artan resmi işsiz sayısı toplamda 4 milyon 253 bin kişiye ulaştı.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni akademik yıl açılışında çeşitli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, işsizlik insanları sert bir şekilde eleştirdi.
Erdoğan, “Almanya’da yüksek öğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon. Efendim işsizlik var, olabilir. Her üniversite bitirenin iş sahibi olması diye bir şey yok.” diye konuştu.